Hyvinvointialueen rakentaminen vaatii hyvää suunnittelua (Aamulehti 17.12.2021)

Hyvinvointi-alueelle pitää löytää johtaja, joka on sekä innovatiivinen asiaosaaja, että Pirkanmaan valovoimai-nen edustaja valtakunnalli-sissa verkostoissa

Hyvinvointialueen rakentaminen vaatii hyvää suunnittelua, kirjoittaa aluevaaliehdokas Birgitta Niskanen.

Pirkanmaan tuleva hyvinvointialueen rakentuu 23 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista. Pirkanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut muodostuvat 15 sote-yhteistoiminta-alueesta, joista suurin osa on julkista palvelutuotantoa.

Yli 500 000 asukkaan asuttaman Pirkanmaan hyvinvointialueen rakentuminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja fiksua päätöksentekoa. Hyvinvointialueen rakentaminen vaatii hyvää suunnittelua pitkällä, keskipitkällä ja lyhyellä aikaikkunalla.

Lue lisää: Pian valitaan, ketkä päättävät Pirkanmaalla 2 miljardin euron jättibudjetista – Tästä jutusta löydät kaiken oleellisen aluevaaleista: kuinka monta terveysasemaa maakuntaan jää?

LYHYIMPIIN suunnitelmiin kuuluu hyvinvointialueen valtuuston muodostaminen. Aluevaalit käydään tammikuun 23. päivä ja uuden valtuuston tulisi aloittaa tehtävässään maaliskuussa. Valitun valtuuston ensisijainen ja erittäin tärkeä tehtävä on valita hyvinvointialueelle johtaja ja muita johtavia viranhaltijoita.

Hyvinvointialueelle pitäisi löytää johtaja, joka olisi innovatiivinen asiaosaaja, mutta myös Pirkanmaan hyvinvointialueen valovoimainen edustaja valtakunnallisissa verkostoissa. Viranhaltijoiden valitseminen on kriittinen piste, jossa on onnistuttava hyvin, jotta hyvinvointialueen virkakoneisto saadaan virallisesti käyntiin.

YVINVOINTIALUEELLE valittavan valtuuston pitää lähteä rakentamaan hyvinvointialuetta yhteistyössä viranhaltijoiden kanssa. Hyvinvointialuetta pitää rakentaa maakunnallisesti niin, että jokainen hyvinvointialueen asukas saa palvelunsa oikea-aikaisesti, asuinkunnasta riippumatta. Maakunnallisen palvelutuotannon pitää vastata vuoden 2023 alusta tiukentuvaan lakiin hoitoon pääsystä. Hoitotakuu velvoittaa asiakasta pääsemään hoitoon seitsemässä vuorokaudessa hoidon tarpeen arvion tekemisestä.

Palvelutuotannon tulee vastata asiakkaan tarpeeseen moninaisesti niin, että asiakkaan asioita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti niin, että asiakkaan ei tarvitse etsiä palveluita luukulta toiselle eli poistetaan niin sanottua häiriökysyntää.

Vaalikoneissa kysytään palvelurakenteeseen liittyviä asioita. Palvelurakenneuudistukset ovat pitkän aikavälin muutoksia. Maakunnalliseen palvelurakenteeseen liittyvät asiat vaativat tarkkaa suunnittelua, organisoimista ja testausta niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkostoa ei ajeta häiriötilanteeseen. Palvelutuotannon on joiltain osin toimittava aina 365 ja 24/7.

Lue lisää: Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelutuotanto jaetaan viiteen linjaan

HYVINVOINTIALUEEN rakentumisen aikana tullaan sulauttaman erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto toisiinsa. Palvelutuotantoa päästään nyt kehittämään kokonaisuutena, kun aikaisemmin osittain ennustamattomat erikoissairaanhoidon menot eivät keikauttele kuntataloutta. Kuntataloudessa säästöt on yleensä haettu perusterveydenhuollon palveluiden kustannuksella.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon integraatio tekee sote-palvelutuotannosta asiakkaalle sujuvampaa ja saavutettavaa. Hyvinvointialueen rakentaminen on koko Pirkanmaan yhteinen juttu, ja tehdään se kerralla hyvin.

Birgitta Niskanen

aluevaaliehdokas (kok.), digitalisaation hankepäällikkö, Tampere

Lukijalta: Hyvinvointialueelle pitää löytää johtaja, joka on sekä innovatiivinen asiaosaaja että hyvä verkostoituja – Lukijalta – Aamulehti

Kirjoittanut Birgitta Niskanen

Hei, Voisinko olla sinun äänesi arvoinen? Olen toiminut sotella reilu 20 vuotta. Koulutukseltani olen terveystieteiden maisteri (terveyshallintotiede) ja erikoissairaanhoitaja. Olen työskennellyt erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon organisaatioissa. Viimeiset 11 vuotta olen toiminut esihenkilö ja johtotehtävissä. Nykyisin työskentelen sote -hankkeessa, jossa rakennamme kansalaisille maakunnallista digitaalista palveluverkostoa, ja toimin TAMK:lla tuntiopettajana. Kokemukseni tuo kokonaisvaltaista ymmärrystä siitä, miten hyvinvointialueen palvelutuotannosta tulee tehdä sujuvaa, niin kansalaisen kuin ammattilaisten näkökulmista arvioiden. Lupaan ajaa Pirkanmaalle hyvinvointialuetta, jossa kansalainen saa palveluita oikea-aikaisesti. Lupaan tehdä päätöksiä, jotka tukevat palveluiden saatavuutta ja tasalaatuisuutta sekä edistävät kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia, myös ennaltaehkäisten ja ennakoiden. Käy äänestämässä. Terveyttä ja hyvinvointia elämääsi!

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.